آثار صله رحم
حضرت امام باقر(ع) مىفرماید: صله رحم سبب مىشود:
1. کارهاى انسان از نقص به دور و موردِ قبول واقع شود و یا این که پاداش اعمالش زیاد گردد. .2 اموال شخص زیاد گردد. .3 بلاها و گرفتارىها از او دور گردد .4 حساب اموال و اعمالش آسان گردد .5 عمرش طولانى شود.
خویشاوندان، ارتباط خونى با هم دارند. شاخ و برگهاى یکدرختند و گلهاى یک بوستان. پس، ارتباطشان هم طبیعى است و قطعرابطه و رفت و آمد میان اقوام، عارضهاى ثانوى و یک بیمارىاجتماعى و «آفتخانوادگى» به حساب مىآید و اگر بىدلیل باشد، زشتو نارواست. اگر دلیلى هم داشته باشد، قابل رفع و شایسته تجدید رابطهاست.
حضرت على(ع) مىفرماید: ‹‹ صلة الرحم توجب المحبة» پیوند با خویشاوندان (صلهرحم) محبت مىآورد.
روشن است که قطع این رابطه هم، سردى و کدورت و جدایىدلها را در پى دارد. در احادیث، از صله رحم به عنوان «محبوبکنندهانسان میان بستگان» یاد شده است: «صلة الرحم ... محبتة فىالاهل».
سفارش اکید دین، بر این است که حتى با آنان که با شما بریده وقطع رابطه کردهاند، صله رحم و تجدید رابطه کنید (صل من قطعک) کهاین، نوعى ایثار و گذشت فوقالعاده مىطلبد.
محدوده این پیوند نیز گسترده است و هر بهانه را از دست انسانمىگیرد. امامصادق(ع) مىفرماید:
‹‹ صل رحمک و لو بشربة من ماء ». صله رحم کنید، هر چند در حد خوردن جرعه آبى باشد.
در حدیث معروف دیگرى آمده است:
‹‹ صلوا ارحامکم و لو بالسلام » هر چند با سلام گفتن، با خویشاوندان پیوند برقرار کنید.
آنچه گاهى مانع رفت و آمدهاى خانوادگى و دیدارهاىخویشاوندان یا دوستان مىشود، توقعات بالا، هزینه و مخارج، معطلىرفت و برگشت، وقت نداشتن افراد و ... است. اما اگر به حداقل همراضى باشیم و لحظهاى نشستن و حالى پرسیدن و آبى و چایى خوردنو برخاستن، یا از همان دم در، سلام کردن و جویاى حال شدن وبرگشتن هم باشد، «صله رحم»ها بیشتر و ارتباطها قویتر خواهد گشت.
این ادب معاشرت، اختصاص به بستگان پاک و با تقوا و حزباللهى هم ندارد. یک وظیفه اخلاقى است، حتى نسبتبه آنان که اهلگناهند.
چه بسا به برکت رفت و آمدهاى بستگان صالح، فاجران هم راهصلاح پیش گیرند و تاثیر بپذیرند. گاهى ترک مراوده و رفت و آمد،سبب مىشود که بستگان معصیتکار، در گناه و بیراهه خود، بیشترپیشروى کنند، ولى حفظ رابطه، جلوى بدتر شدن آنان را مىگیرد. دراین صورت، تکلیف، همچنان نگهبانى از این خط ارتباط و پیوندخویشاوندى است. موفق باشید